ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΠΑΜΒΟΥΠΡΑΣΙΑΚΟΣ Α.Ο ΒΑΡΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΑ ΤΟ 1948

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1948 και μέχρι το 1958 ονομαζόταν «Αστέρας Βάρδας» με χρώματα βυσσινί, λευκό και μαύρο. Τότε, μετονομάζεται σε «Παμβουπρασιακός» και χρώματα του συλλόγου είναι πλέον το πράσινο και το λευκό, ενώ έπειτα την κατάθεση του καταστατικού της, εντάσσεται και επίσημα στην ένωση της ΕΠΣ Ηλείας. Ως εμπνευστής της ομάδας θεωρείται ο Ψαρόπουλος Διονύσης και ως αρχικά και ιδρυτικά μέλη οι Μπακογιάννης Βάσος, Κοκλώνης Θέμης,Ρουμελιώτης Ιωάννης, Σταυρόπουλος Χρήστος, Δρακόπουλος Δήμος, Κότσαλης Νίκος.

Το όνομα «Παμβουπρασιακός» επελέγει γιατί όταν ιδρύθηκε το σωματείο δεν υπήρχε άλλη ομάδα στην ευρύτερη περιοχή και είχε ως σκοπό να γίνει η ομάδα όλης της Βουπρασίας. Το όνομα Βουπρασία δόθηκε στην περιοχή από την κύρια ασχολία των κατοίκων της που ήταν η εκτροφή και το εμπόριο βοοειδών (βους και πιπράσκειν) για αυτό και στο σήμα της ομάδας έχει τον ταύρο να την συμβολίζει.

Χαρακτηριστικά είναι κάποια επώνυμα συνδενδεμένα με την ιστορία της ομάδας όπως π.χ ΠΟΛΙΤΗΣ που ποτέ δεν έλειψε απο καμία δεκαετία , ΤΣΟΥΛΗΣ γιατί υπήρξε ως παίχτης σύμβολο με τις πιο πολλές συνεχείς συμμετοχές στην ομάδα, ΡΕΤΟΥΝΙΩΤΗΣ ως ο ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει συνολικά τα πιο πολλά γκολ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ως τις πιο πολλές συμμετοχές του ονόματος αφού παρά πολλοί ποδοσφαιριστές είχαν το επώνυμο αυτό.

Μέχρι το 1958 ονομαζόταν "Αστέρας Βάρδας" με χρώματα βυσσινί, λευκό, μαύρο . Τότε εντάσεται και επίσημα στην ένωση της ΕΠΣ ΗΛΕΙΑΣ μετά και την κατάθεση του καταστατικού της ομάδας.
Τα χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το λευκό ενώ έδρα του συλλόγου απο το 1979 είναι το στάδιο "Γρηγόριος Καλάκος".

Η πρώτη διάκριση για τον Παμβουπρασιακό έρχεται την σεζόν 1991-1992, όπου στέφεται πρωταθλητής Ηλείας και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην τότε Δ' Εθνική κατηγορία και στην οποία παρέμεινε για τρεις αγωνιστικές περιόδους.

Ο Π.Α.Ο. Βάρδας επίσης αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική από το 2003-04 ως την περίοδο 2005-06, όταν και κέρδισε την άνοδο του για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία στη Γ΄ Εθνική, όμως την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε ξανά και την περίοδο2007-08 αγωνίστηκε πάλι στη Δ΄ Εθνική.

Κατά την περίοδο 2012-2013 αναδείχθει πρωταθλητής Ηλείας και μέσα απο την διαδικασία των μπαράζ κέρδισε την ανοδό του συμμετέχοντας στην επαγγελματική κατηγορία αυτής της Γ' Εθνικής.

Ο ΠΑΜΒΟΥΠΡΑΣΙΑΚΟΣ για την περίοδο 2018-2019 αγωνίζεται στην Γ' εθνική κατηγορία όπου έχει και πρωταγωνιστικό ρόλλο...


               

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Π.Α.Ο ΒΑΡΔΑΣ από ΠΑΜΒΟΥΠΡΑΣΙΑΚΟΣ

ΠΑΜΒΟΥΠΡΑΣΙΑΚΟΣ